2024/04/18
Verseny

Less Nándor földrajzverseny 2013-2014

1. A XXI. Less Nándor országos földrajzverseny meghirdetője: a Miskolci Egyetem Földrajz Intézete, a Magyar Földrajzi Társaság Borsodi Osztálya és a Magyar Földrajzi Társaság és a Földrajzverseny Alapítvány.

2. A verseny célja és kategóriái
A verseny célja, hogy összevethessék tudásukat azok a tanulók, akik szeretik a szűkebb-tágabb környezetüket, a földrajz tantárgyat és aggódnak a környezetünk állapotáért. Olyan tanulóknak szervezzük, akik az alapkövetelményeken túl többet szeretnének tudni az őket körülvevő világról, globálisan átlátják Földünk és környezetünk jelenségeit, összefüggéseit, komplexen tudják értékelni a természeti és társadalmi folyamatokat.

A versenyt egyéni és csapatverseny változatban hirdetjük meg.

Az egyéni verseny kategóriái:
I. kategória: 7-8. évfolyam
II. kategória: 9. évfolyam (10. évfolyam, ha abban az évben tanulják a természetföldrajzot)
III. kategória: 10-11-12-13.évfolyam

A csapatverseny leírása (változás az előző évekhez képest!)

A 3 fős csapatok összetételét az iskola határozza meg, de legalább 1 versenyzőnek III. kategóriásnak kell lenni.
A csapatverseny pontszámítása: az első fordulót a csapattagok egyéni versenyzőként írják meg. A csapattagok elért pontszámait összeadjuk és a csapatokat az alapján rangsoroljuk. A döntőbe jutott csapatok összetételét az iskolák a döntőben szabadon alakíthatják. A döntőbe összesen min. 6 csapat juthat.

3. A jelentkezés és a részvétel feltételei

Minden olyan tanuló indulhat, akit a megadott határidőig a versenykiírásnak megfelelően írásban nevezett az iskolája, továbbá a megadott határidőig befizették (átutalták) a rendező számára a nevezési díjat.

4. A versenyen való részvétel kizáró okai
A versenyt a Földrajzverseny Alapítvány és a Miskolci Egyetem Földrajz Intézete szervezi. A versenyen a szervezők közeli hozzátartozói nem indulhatnak.
A nevezési díj befizetésének elmaradása kizáró ok.

5. A verseny témája, ismeretanyaga
I. kategória

 • Első forduló: Afrika, Ausztrália és Óceánia, Amerika, Ázsia
 • Második forduló: az első forduló témakörei és Európa

II. kategória (változás az előző évekhez képest!)

 • Első forduló: térképészet, csillagászat, kőzetburok, levegőburok
 • Második forduló: az első forduló témakörei és a vízburok

III. kategória (változás az előző évekhez képest!)

 • Első forduló: népességföldrajz, településföldrajz, Földünk mezőgazdasága, energiagazdasága, a világgazdaság jellemző folyamatai, a működőtőke és a pénz világa, gazdasági pólusok, továbbá a G20 országok (Argentína, Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, India, Indonézia, Olaszország, Japán, Mexikó, Oroszország, Szaúd-Arábia, Dél-afrikai Köztársaság, Dél-Korea, Törökország, Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok Amerikai, Európai Unió) természeti és társadalomföldrajza. [Megj.: a felsorolt országok természeti földrajzára csak a természetföldrajzból tanultak alkalmazásának szintjén van szükség.]
 • Második forduló: az első forduló témakörei és Magyarország

A döntőben mindhárom kategóriában Magyarország egy turisztikai régiójának bemutatása, rövid ismerete is szükséges. A kijelölt régió: Észak-Magyarország (kizárólag a Bükki Nemzeti Park). A turisztikai régió általános jellemzőit, jellegzetességeit, történelmi, kulturális, geológiai érdekességeit kell ismerni. A felkészüléshez ajánlott szakirodalmat a honlapunkon tesszük közzé. A kérdéseket kizárólag az ott található ismertetések alapján állítjuk össze. (változás az előző évekhez képest!)

6. A verseny fordulóinak rövid leírása

Az első forduló leírása
Az első forduló írásbeli feladatait a versenyzők saját iskolájukban írják. A szervezők az első forduló előtt egy héttel küldik el a feladatokat az iskoláknak. A feladatlapokat tartalmazó borítékot kizárólag a verseny előtt lehet felbontani. A szervező által eljuttatott megoldókulcs alapján javítja ki a szaktanár a feladatlapot. A feladatlapok 100 pontosak.

A döntő leírása

 • Egyéni verseny (írásbeli: 2014. április 25. 14.00; szóbeli: 2014. április 26. 8.00)
 • A döntő írásbeli (50 pont) és szóbeli (50 pont) fordulóból áll. A két forduló összpontszáma határozza meg a végeredményt. A szóbeli fordulóra másnap délelőtt kerül sor. Az I. forduló eredménye nem számít a végeredménybe.
 • Csapatverseny (írásbeli, szóbeli: 2014. április 25. 14.00-17.00)
  A döntő írásbeli és szóbeli fordulóból áll. Az írásbeli forduló feladatlapja megegyezik az egyéni verseny feladatlapjával. A szóbeli forduló közvetlenül az írásbeli forduló után következik, amely kb. 120 perces.
 • A szóbeli fordulót közönség előtt rendezzük meg.

7. Ajánlott irodalom

 • A forgalomban lévő – Műszaki Könyvkiadó, Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (volt Nemzeti TK), Mozaik – közép- és általános iskolai tankönyvek. (Nem kell a versenyzőnek mindegyiket használni, elegendő a saját tankönyve.)
 • A foldrajzmagazin.hu honlapon “less2014″ címkével megjelölt és a menüben is elérhető cikkek az adott kategória tartalmához, témaköreihez kapcsolódva.  (változás az előző évekhez képest!) 

8. A nevezés módja, határideje (változás az előző évekhez képest!)

 • NEVEZÉS kizárólag online módon, a verseny honlapjáról 2013. december 20-ig!
 • A nevezésről a számlát 2014. január 17-ig (péntek) küldi meg a szervező.
 • A nevezési díj átutalásának határideje: 2014. január 31.
 • Számlaszám: Földrajzverseny Alapítvány OTP BANK 11734262-20000662
 • Az utaláskor a közlemény rovatban fel kell tüntetni az intézmény KLIK azonosítóját!
 • A nevezési díj átutalásáról szóló igazolás másolatát NEM kell elküldeni.
 • A nevezés a nevezési díj átutalásával válik érvényessé. Az érvényes nevezéseket 2014. február 5-ig közzé tesszük honlapunkon.

Less Nándor országos földrajzverseny, 3533 Miskolc, Vasgyári út 2.
Nevezési díj: 1.600,- Ft/egyéni versenyző; 3.000 Ft/csapat (ezt csak a döntőbe jutott csapatoknak kell befizetni)

8. Fordulók
1. forduló: 2014. március 10. (hétfő) 14-16 óra – saját iskola
2. forduló (döntő): 2014. április 25-26. – Miskolci Egyetem, Miskolc

9. A továbbjutás feltétele, módja az első fordulóból
Az egyéni verseny döntőjébe kategóriánként az a legfeljebb húsz tanuló jut, aki a legtöbb pontot érte el az írásbeli fordulóban.
A csapatverseny döntőjébe jutás feltételeit a verseny leírásánál leírtuk.

10. Az eredmények közzétételének módja
A verseny szervezője interneten (www.less.foldrajzverseny.hu) tájékoztatja a versenyzőket és iskoláikat az eredményekről. A döntőbe jutott tanulókat írásban az iskolájukon keresztül is értesítik.

11. Díjazás
Egyéni verseny
A kategóriagyőztesek és felkészítő tanáraik Less Nándor Díjat kapnak (díszoklevél, és bronzplakett), valamint a versenyzők 10.000 Ft értékű tárgyjutalomban részesülnek. A II. helyezettek 7.000 Ft értékű, a III. helyezettek 5.000 Ft értékű tárgyjutalmat kapnak oklevéllel.

Csapatverseny
A győztes csapat a felkészítő tanárral négynapos kirándulást nyer a Baraka támogatásával.

12. A szervezők elérhetősége
Arday István, Tel.: 70/94-96-810 (15 óra után)
e-mail: less@foldrajzverseny.hu

13. NEVEZÉS

[contact-form-7 id=”23″ title=”1 kapcsolati űrlap”]

2 thoughts on “Less Nándor földrajzverseny 2013-2014

 • Tisztelt Arday István!

  A II. kategória versenyanyagában az előzetes tájékoztató alapján nem szerepelt a vízburok az első fordulóban, viszont a feladatlap többször is kitért erre a területre is kérdéseiben.
  Ezeknek a feladatoknak nem kell figyelembe venni az eredményét, vagy beszámítódik a végeredménybe annak ellenére, hogy nem szerepelt a kiírásban?
  Kérem tájékoztasson arról, hogy ezek alapján hogyan értékelhető a feladatlap! Ha elkerülte volna valami a figyelmemet kérem írja meg nekem!
  Előre is köszönöm tájékoztatását!
  Tisztelettel: Csupák Adrien

  Reply
  • Kedves Csupák Adrien!

   Az vízburokkal kapcsolatos kifogás jogos, korrigálni fogjuk a hibát.

   Üdvözlettel, Arday I

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .