2024/06/25

4 thoughts on “A XXI. Less Nándor földrajzverseny első fordulójának megoldásai

 • Dr. Nagy Attila

  A javítási útmutató a VII. feladatban az édesburgonyát az ültetvényes gazdálkodáshoz sorolja. Tamasics Katalin: Kontinensek földrajza (NTK) tankönyvében a növényt a hagyományos gazdálkodásnál említi. (Én is így tanítom.)

  Reply
  • A megoldókulcs javítandó, az édesburgonya tényleg nem az ültetvényes gazdálkodás növénye.
   AI

   Reply
 • Gruber László

  Kedves Tanár Úr!
  Köszönjük, hogy az idei tanévben is próbára tehetjük tudásunkat a Less Nándor Földrajzversenyen.
  Eddig az első két kategórián „küzdöttem keresztül” magam, s néhány kérdés felmerült bennem a Megoldókulccsal, illetve a feladatokkal kapcsolatban.
  Ezek a következők:
  I. kategória:
  A XI. feladat 3. feladványa egy „Kőolajban gazdag afrikai ország”-ra kérdez rá. Nigéria szerepel a megoldókulcsban, viszont ALGÉRIA is tökéletesen „kijön”, mégpedig úgy, hogy a betűk száma is stimmel. Úgy gondolom, elfogadhatjuk.

  II. kategória
  Roppant sok kellemetlenséget okozott tegnap diákjaim számára, hogy a kiírtakkal ellentétben a VÍZBUROK is bekerült az első fordulóba. A kiírásban csak a légkörig szerepelt a „feladott anyag”. Úgy gondolom, sokan örülünk, ha a légkör végéig eljutunk a készülés során. Ha viszont előre tudjuk, a vízburokra is „rágyúrtunk” volna… Ha ez csupán az én (mi) problémám/-ánk, elnézést kérek.
  Az I. feladatban a 9. meghatározás így szól: „Jellegzetes képződményei a protuberanciák.” A megoldásban az „E”, vagyis a kromoszféra szerepel, de a protuberanciák ugyanúgy a napkorona képződményei is. Javaslom mind az E, mind pedig a C megoldás elfogadását.
  A VIII. feladatban a metán (CH4) véletlenül az állandó gázoknál szerepel a megoldókulcsban, pedig változó gáz!
  A X. feladat (VÍZBUROK) esetében az 1. meghatározás így szól: „Meleg tengeráramlás. Alaszka psrtjainál pozitív hőmérsékleti anomáliát okoz.” A megoldás „E”, vagyis „egyik sem”. Itt miért nem jó a Kuro-shio-áramlás („D”)?

  Bízom benne, hogy építő jelleggel járulhattam hozzá a verseny további sikeréhez.
  További jó munkát kívánok!
  Őszinte nagyrabecsüléssel
  Gruber László

  Reply
  • Kedves Laci!

   Köszönöm az észrevételt, akkor korrigálunk mindent, amikor minden észrevétel beérkezett. A vízburokkal kapcsolatos kifogás jogos. Sajnos ezt a lektorok nem vehették észre. Kitalálunk erre egy konszenzusos megoldást.

   Üdvözlettel, AI

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .