2024/07/24
Verseny

27. Less Nándor földrajzverseny – versenykiírás (2020)

1. A XXVII. Less Nándor országos földrajzverseny meghirdetője: a Földrajzverseny Alapítvány, a Debreceni Egyetem Földtudományi Intézete és az Országos Meteorológiai Szolgálat.

2. A verseny célja és kategóriái
A verseny célja, hogy összevethessék tudásukat azok a tanulók, akik szeretik a szűkebb-tágabb környezetüket, a földrajz tantárgyat és aggódnak a környezetünk állapotáért. További cél, hogy a tanulók rugalmasan ismerjék meg a nyitott és globális világot, a természetföldrajzi jellemzők megismerésén, a topográfiai tudás és a térbeli tájékozódás képesség megszerzése mellett értsék a világ működését és különböző típusú kapcsolatrendszereit, kiszolgáltatottságait, azok összefüggésrendszerét, hogy alkalmazkodni tudjanak a kihívásaira.

A versenyt olyan tanulóknak szervezzük, akik az alapkövetelményeken túl többet szeretnének tudni az őket körülvevő világról, globálisan átlátják Földünk és környezetünk jelenségeit, összefüggéseit, komplexen tudják értékelni a természeti és társadalmi folyamatokat. A verseny célja az is, hogy hozzájáruljon a földrajztanítás tartalmi, de főként módszertani megújításához. E cél megvalósítása érdekében folyamatosan modernizáljuk a feladattípusokat is.

A verseny kategóriái:
I/A. kategória: 7. évfolyam
I/B. kategória: 8. évfolyam
II. kategória: 9. évfolyam (10. évfolyam, ha abban az évben tanulják a természetföldrajzot)
III. kategória: 10-11-12. évfolyam

3. A jelentkezés és a részvétel feltételei
Minden olyan tanuló indulhat, akit a megadott határidőig a versenykiírásnak megfelelően nevezett az iskolája, továbbá a megadott határidőig befizették (átutalták) a rendező számára a nevezési díjat.

4. A versenyen való részvétel kizáró okai
A versenyt a Földrajzverseny Alapítvány, a Debreceni Egyetem Földtudományi Intézete és az Országos Meteorológiai Szolgálat szervezi. A versenyen a szervezők közeli hozzátartozói nem indulhatnak.
A nevezési díj befizetésének elmaradása kizáró ok.

5. A verseny témája, ismeretanyaga
I/A. kategória
Első forduló: A földrajzi övezetesség, A szilárd Föld, Gazdasági, pénzügyi alapismeretek, Afrika, Ausztrália és a világtenger földrajza
Döntő: az első forduló témakörei, Amerika földrajza

I/B. kategória
Első forduló: Ázsia földrajza, Helyünk Európában és a Kárpát-medencében, Magyarország földrajza
Második forduló: az első forduló témakörei, A szomszéd országok és Közép-Európa

II. kategória
Első forduló: Csillagászati és térképészeti ismeretek, A kőzetburok, A levegőburok, a kijelölt geoszférák globális problémái
Döntő: az első forduló témakörei, A vízburok

III. kategória
Első forduló: A földrajzi övezetesség vonatkozásai a kategória további témaköreire, Népességföldrajz, Településföldrajz, A világgazdaság jellemző folyamatai, Ázsia földrajza, Amerika földrajza
Döntő: az első forduló témakörei, Magyarország, Európa földrajza, Földünk globális problémái

6. A verseny fordulóinak rövid leírása
Az első forduló leírása
Az első forduló kinyomtatott írásbeli feladatlapjait a saját iskolájukban töltik ki a versenyzők. A feladatlapokat az iskolák a verseny napját megelőző héten kapják meg. A versenyt az érettségi szabályzat szerint kell megszervezni, az első fordulóról jegyzőkönyvet kell készíteni. A felügyelő tanárok földrajz szakosak nem lehetnek. A feladatlapok 100 pontosak.

A döntő leírása
Időpont: (írásbeli: 2020. április 24. 14.00; szóbeli: 2020. április 25. 8.00)
A döntő írásbeli (50 pont) és szóbeli (50 pont) fordulóból áll. A két forduló összpontszáma határozza meg a végeredményt. Az I. forduló eredménye nem számít a végeredménybe.
A döntő írásbeli és szóbeli vizsgarészének lehetséges feladattípusai:
– a versenyző által húzott téma kidolgozása, az összefüggések értelmezése, önálló kifejtése, gondolattérkép készítése (atlasz használható) – minden kategória;
– szemelvények, esetleírások elemzése, következtetés levonása – II. és III. kategória;
– ábra és/vagy képelemzés – minden kategória;
– adatelemzés és diagramkészítés – I/A., I/B. kategória;
– gyakorlati feladatok, egyszerű vizsgálatok (pl. kőzet-, víz-, talajvizsgálat) – I/A. és II. kategória.

7. Ajánlott irodalom
A forgalomban lévő közép- és általános iskolai tankönyvek, atlaszok. (Nem szükséges a versenyzőnek mindegyiket használni, elegendő a saját tankönyve.)
Az I/A. és I/B. kategóriához az OFI által készített újgenerációs tankönyv (FI-506010701/1, FI- 506010801/1). A feladattípusok megismerése (egyszerű megfigyelések, vizsgálódások, gondolkodtató feladatok, gondolattérképek készítése stb.) céljából ajánljuk.
A Földrajz Magazin (földrajzmagazin.hu) honlapon „less2020″ címkével megjelölt és a menüben is elérhető cikkek az adott kategória tartalmához, témaköreihez kapcsolódva.

8. A nevezés módja, határideje
– A nevezés kizárólag az innen letölthető nevezési lap kitöltésével lehet. A nevezési határidő: 2020. január 17. (péntek)

– A nevezési lap beküldése után el kell küldeni az összesített nevezést ezen az oldalon! Ekkor automatikusan elkészül a nevezési díjak átutalásához szükséges díjbekérő. (A megadott e-mail címre küldött levélben találják a díjbekérő letöltéséhez/kinyomtatásához szükséges linket.)

– A nevezésről a számlát a nevezési díjak átutalása után küldi meg a szervező.
– A nevezési díj átutalásának határideje: 2020. február 21. (péntek)
– Számlatulajdonos és számlaszám: Földrajzverseny Alapítvány OTP BANK 11734262-20000662
– Az utaláskor a közlemény rovatban fel kell tüntetni az intézmény nevét és a díjbekérő sorszámát!
– A nevezési díj átutalásáról szóló igazolás másolatát nem kell elküldeni.
– A nevezés a nevezési díj átutalásával válik érvényessé. Az érvényes nevezéseket várhatóan 2020. február 28-ig közzé tesszük honlapunkon.
– Nevezési díj: 2.000,- Ft/versenyző

9. Fordulók – időpontok
1. forduló: 2020. március 9. (hétfő) 14-16 óra
2. forduló (döntő): 2020. április 24-25. – Debreceni Egyetem, Debrecen

10. A továbbjutás feltétele, módja az első fordulóból
A verseny döntőjébe kategóriánként a legtöbb pontot elért 20 versenyző jut.

11. Az eredmények közzétételének módja
A verseny szervezője a verseny honlapján (less.foldrajzverseny.hu) tájékoztatja a versenyzőket és iskoláikat az eredményekről (ennek várható időpontja: 2020. március 30.).

12. Díjazás
A kategóriagyőztesek és felkészítő tanáraik Less Nándor Díjat kapnak (díszoklevél, bronzplakett), valamint a versenyzők 10.000 Ft értékű tárgyjutalomban részesülnek. A II. helyezettek 7.000 Ft értékű, a III. helyezettek 5.000 Ft értékű tárgyjutalmat kapnak oklevéllel. Minden további versenyző oklevele kap és tárgyjutalomban részesül.

13. A szervezők elérhetősége
Arday István, Tel: 70/94-96-810
e-mail: kapcsolat@foldrajzverseny.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .