Versenykiírás – 2018/2019

XXVI. LESS NÁNDOR FÖLDRAJZVERSENY (2018-2019)

 1. A XXVI. Less Nándor országos földrajzverseny meghirdetője: a Földrajzverseny Alapítvány, a Debreceni Egyetem Földtudományi Intézete és az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

 1. A verseny célja és kategóriái

A verseny célja, hogy összevethessék tudásukat azok a tanulók, akik szeretik a szűkebb-tágabb környezetüket, a földrajz tantárgyat és aggódnak a környezetünk állapotáért. További cél, hogy a tanulók rugalmasan ismerjék meg a nyitott és globális világot, a természetföldrajzi jellemzők megismerésén, a topográfiai tudás és a térbeli tájékozódás képesség megszerzése mellett értsék a világ működését és különböző típusú kapcsolatrendszereit, kiszolgáltatottságait, azok összefüggésrendszerét, hogy alkalmazkodni tudjanak a kihívásaira.

A versenyt olyan tanulóknak szervezzük, akik az alapkövetelményeken túl többet szeretnének tudni az őket körülvevő világról, globálisan átlátják Földünk és környezetünk jelenségeit, összefüggéseit, komplexen tudják értékelni a természeti és társadalmi folyamatokat. A verseny célja az is, hogy hozzájáruljon a földrajztanítás tartalmi, de főként módszertani megújításához. E cél megvalósítása érdekében folyamatosan modernizáljuk a feladattípusokat is.

A verseny kategóriái:

I/A kategória: 7. évfolyam

I/B kategória: 8. évfolyam

II. kategória: 9. évfolyam (10. évfolyam, ha abban az évben tanulják a természetföldrajzot)

III. kategória: 10-11-12. évfolyam

 1. A jelentkezés és a részvétel feltételei

Minden olyan tanuló indulhat, akit a megadott határidőig a versenykiírásnak megfelelően nevezett az iskolája, továbbá a megadott határidőig befizették (átutalták) a rendező számára a nevezési díjat.

 1. A versenyen való részvétel kizáró okai

A versenyt a Földrajzverseny Alapítvány, a Debreceni Egyetem Földtudományi Intézete és az Országos Meteorológiai Szolgálat szervezi. A versenyen a szervezők közeli hozzátartozói nem indulhatnak.

A nevezési díj befizetésének elmaradása kizáró ok.

 1. A verseny témája, ismeretanyaga

I/A kategória

 • Első forduló: A földrajzi övezetesség, A szilárd Föld, Gazdasági, pénzügyi alapismeretek, Afrika, Ausztrália és a világtenger földrajza
 • Döntő: az első forduló témakörei, Amerika földrajza

I/B kategória

 • Első forduló: Ázsia földrajza, Helyünk Európában és a Kárpát-medencében, Magyarország földrajza
 • Második forduló: az első forduló témakörei, A szomszéd országok és Közép-Európa

II. kategória

 • Első forduló: Csillagászati és térképészeti ismeretek, A kőzetburok, A levegőburok, a kijelölt geoszférák globális problémái
 • Döntő: az első forduló témakörei, A vízburok

III. kategória

 • Első forduló: A földrajzi övezetesség vonatkozásai a kategória további témaköreire, Népességföldrajz, Településföldrajz, A világgazdaság jellemző folyamatai, Ázsia földrajza, Amerika földrajza
 • Döntő: az első forduló témakörei, Magyarország, Európa földrajza, Földünk globális problémái
 1. A verseny fordulóinak rövid leírása

Az első forduló leírása

Az első forduló kinyomtatott írásbeli feladatlapjait a saját iskolájukban töltik ki a versenyzők. A feladatlapokat az iskolák a verseny napját megelőző héten kapják meg. A versenyt az érettségi szabályzat szerint kell megszervezni, az első fordulóról jegyzőkönyvet kell készíteni. A felügyelő tanárok földrajz szakosak nem lehetnek. A feladatlapok 100 pontosak.

A döntő leírása

 • Időpont: (írásbeli: 2019. április 26. 14.00; szóbeli: 2019. április 27. 8.00)
 • A döntő írásbeli (50 pont) és szóbeli (50 pont) fordulóból áll. A két forduló összpontszáma határozza meg a végeredményt. Az I. forduló eredménye nem számít a végeredménybe.
 • A döntő írásbeli és szóbeli vizsgarészének lehetséges feladattípusai:

– a versenyző által húzott téma kidolgozása, az összefüggések értelmezése, önálló kifejtése, gondolattérkép készítése (atlasz használható),

– ábra és/vagy képelemzés,

– gyakorlati feladatok (egyszerű vizsgálatok, pl. kőzet-, víz-, talajvizsgálat).

 1. Ajánlott irodalom
 • A forgalomban lévő közép- és általános iskolai tankönyvek, atlaszok. (Nem szükséges a versenyzőnek mindegyiket használni, elegendő a saját tankönyve.)
 • Az I/A és I/B kategóriához az OFI által készített újgenerációs tankönyv (FI-506010701/1, FI-506010801/1). A feladattípusok megismerése (egyszerű megfigyelések, vizsgálódások, gondolkodtató feladatok, gondolattérképek készítése stb.) céljából ajánljuk.
 • A Földrajz Magazin (földrajzmagazin.hu) honlapon “less2019″ címkével megjelölt és a menüben is elérhető cikkek az adott kategória tartalmához, témaköreihez kapcsolódva.
 1. A nevezés módja, határideje
 • A nevezés kizárólag a less.foldrajzverseny.hu honlapon lévő nevezési lap kitöltésével történhet. (A nevezési lap letölthető.) A nevezési határidő: 2019. január 11. (péntek)
 • Kérjük a kollégákat, hogy a nevezési határidőn belül csak egyszer nevezzenek!
 • A nevezésről a számlát 2019. január 25-ig küldi meg a szervező.
 • A nevezési díj átutalásának határideje: 2019. február 15. (péntek)
 • Számlatulajdonos és számlaszám: Földrajzverseny Alapítvány OTP BANK 11734262-20000662
 • Az utaláskor a közlemény rovatban fel kell tüntetni az intézmény nevét és a kiállított számla sorszámát!
 • A nevezési díj átutalásáról szóló igazolás másolatát nem kell elküldeni.
 • A nevezés a nevezési díj átutalásával válik érvényessé. Az érvényes nevezéseket várhatóan 2019. február 25-ig közzé tesszük honlapunkon.
 • Nevezési díj: 2.000,- Ft/versenyző
 1. Fordulók
 2. forduló: 2019. március 4. (hétfő) 14-16 óra
 3. forduló (döntő): 2019. április 26-27.  – Debreceni Egyetem, Debrecen
 1. A továbbjutás feltétele, módja az első fordulóból

A verseny döntőjébe kategóriánként a legtöbb pontot elért 20[1] versenyző jut.

 1. Az eredmények közzétételének módja

A verseny szervezője a verseny honlapján (less.foldrajzverseny.hu) tájékoztatja a versenyzőket és iskoláikat az eredményekről (ennek várható időpontja: 2019. március 26.).

 1. Díjazás

A kategóriagyőztesek és felkészítő tanáraik Less Nándor Díjat kapnak (díszoklevél, bronzplakett[2]), valamint a versenyzők 10.000 Ft értékű tárgyjutalomban részesülnek. A II. helyezettek 7.000 Ft értékű, a III. helyezettek 5.000 Ft értékű tárgyjutalmat kapnak oklevéllel. Minden további versenyző oklevele kap és tárgyjutalomban részesül.

 1. A szervezők elérhetősége

Arday István, Tel: 70/94-96-810

e-mail: kapcsolat@foldrajzverseny.hu

[1] A tervezett létszám a versenybizottság döntésétől függően változhat.

[2] A bronzplakett készítője: Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész

3 thoughts on “Versenykiírás – 2018/2019

 • 2018/09/26 at 13:32
  Permalink

  Tisztelt Szervezők!

  Érdeklődni szeretnék, hogy a döntő 2019.04.19-20. vagy 2019.04.26-27-én lesz, mert a kiírásban kettő különböző dátum (6. Döntő leírása, 9. Fordulók) szerepel.
  Köszönettel: Mátéfyné Márta

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..